Alerta per l’amenaça de neteja ètnica de l’eix turco-àzeri contra el poble armeni

by Redacció

Bakú ha anunciat aquest dimarts l’inici d’una operació militar sobre l’Alt Karabakh, un enclavament de majoria armènia, reclamat per l’Azerbaidjan i independent de facto d’ençà de fa poc més de tres dècades.

Fou a principis de la dècada dels noranta que es constituïa en aquesta regió la República d’Artsakh, a conseqüència de la guerra entre l’Armènia i l’Azerbaidjan posterior a l’esfondrament de l’URSS.

La tensió a la zona ha estat una constant des d’aleshores, especialment, a causa de les successives violacions de l’alto el foc per part de les forces armades àzeris.

Les hostilitats van intensificar-se l’any 2020, quan esclatà un conflicte bèl·lic entre l’Armènia i l’Azerbaidjan que va permetre a Bakú prendre el control de bona part de l’Alt Karabakh.

Pel que fa a l’ofensiva militar posada avui en marxa, les autoritats àzeris l’han presentat com a una campanya antiterrorista en resposta per la mort de dos civils i quatre militars arran de l’explosió d’un parell de mines antipersones.

Els governs de l’Armènia i de la República d’Artsakh han denunciat l’agressió, advertint que neix de la voluntat de l’Azerbaidjan de “completar la seva política de neteja ètnica”. 

En el trencament de la treva perpetrat per Bakú subjau, igualment, l’interès per redefinir l’statu quo vigent en aquest territori i incrementar-hi el seu domini.

A hores d’ara s’han reportat diversos atacs de l’artilleria àzeri sobre objectius civils, així com l’evacuació massiva dels residents de les zones més castigades pel foc del país veí.

Diferents analistes experts en aquesta regió de l’Àsia Central han destacat la posició de debilitat de l’Armènia en l’actual contesa, en què l’Azerbaidjan compta amb el suport explícit de Turquia, membre de l’OTAN.

Aquesta aliança turquesa i l’escàs compromís de la comunitat internacional, incapaç de revertir el bloqueig del corredor humanitari entre l’Armènia i l’Alt Karabakh dels últims nou mesos, constaten la situació de vulnerabilitat del poble armeni, de majoria cristiana, enfront dels nombrosos enemics que l’envolten i l’assetgen.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM