Periodista guanyador d’un premi Pulitzer assegura que Israel estudia inundar els túnels de Hamas

by Redacció

Les autoritats israelianes estarien valorant els darrers dies l’opció d’inundar la xarxa de túnels subterranis creada per l’organització islamista, com a pas previ a l’inici de l’anunciada incursió terrestre a la Franja de Gaza. Així ho afirma el reputat periodista nord-americà Seymour Hersh, guanyador als anys setanta del Premi Pulitzer d’informació internacional, en un article publicat aquesta setmana a la seva pàgina de Substack.

Hersh cita com a font un “funcionari estatunidenc ben informat”, que també li hauria confiat que un dels motius que han dut els responsables militars a plantejar-se aquesta possibilitat és l’escàs marge de temps que les unitats de l’exèrcit hebreu han disposat pel que fa a l'”entrenament en maniobres i coordinació requerides per a la invasió”.

La demora de l’entrada de les tropes a l’interior de la Franja no només es deu als nombrosos recels expressats per la comunitat internacional, sinó també a la complexitat que plantegen els operatius militars en escenaris urbans, amb l’afegit, en aquest cas, d’haver de fer front a possibles “trampes mortals”, tal com afirmà dimarts el subdirector general de Diplomàcia Pública d’Israel.

La densa xarxa de galeries soterrades és un dels punts forts de Hamas, que se serveix d’aquests túnels per al desplaçament de combatents i mercaderies dins i fora de territori palestí, per a emmagatzemar arsenal bèl·lic i per a protegir els seus comandaments.

Neutralitzar el sistema de túnels, per tant, suposaria un avantatge determinant en l’assoliment dels objectius d’Israel, permetent-li avançar més ràpidament i, alhora, minimitzar el nombre de baixes entre les seves pròpies files. No obstant això, en l’estratègia d’omplir d’aigua el conegut com a “metro de Gaza” hi sobresurt un escull de primera magnitud: implica inevitablement la mort de desenes dels israelians capturats el passat dia 7.

En aquest sentit, Seymour Hersh apunta al fet que els mandataris d’Israel estan decidits a desplegar tot el potencial bèl·lic de l’estat hebreu, fins al punt d’estar disposats a assumir-ne un elevat cost col·lateral en termes de vides humanes, tant de civils palestins com dels seus compatriotes segrestats per l’enemic.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM