Amb l’insòlit nomenament de l’ex primer ministre David Cameron com a secretari d’Afers Exteriors, Rishi Sunak ha aconseguit eclipsar la greu crisi interna que travessava el govern del Regne Unit.
La designació de Cameron, líder conservador que el 2010 fou capaç de posar fi a més d’una dècada de governs laboristes, es produeix set anys d’ençà que els resultats del referèndum del Brexit precipitessin la seva marxa de Downing Street.
El cop d’efecte de Sunak, que ha sorprès dins i fora de les fronteres del país, ha aixecat suspicàcies fins i tot a l’interior del partit tory, a causa de les activitats dutes a terme a partir de 2016 per l’ex premier britànic.
Aquests recels tenen a veure principalment amb els estrets lligams que David Cameron ha forjat durant aquest temps amb el règim xinès i que ha portat molts analistes a atribuir-li un paper de lobbista al servei de Beijing.
Per mitjà de la intermediació de Cameron, la Xina hauria pogut assolir importants acords diplomàtics i comercials amb actors estrangers, permetent-li augmentar la seva influència regional i internacional.
En aquest sentit, destaca la participació de l’exprimer ministre en la constitució de Greensill Capital, un fons d’inversió entre el Regne Unit i la Xina que arribà a gestionar un volum de capital d’uns mil milions d’euros.
El Comitè d’Intel·ligència i Seguretat de Westminster concloïa el 2021 que l’activitat de David Cameron en aquest fons d’inversió va afavorir interessos substancials del Partit Comunista Xinès (PCX), responsable de sotmetre la població a vulneracions de drets humans continuades i acusat de reprimir minories ètniques.
Tanmateix, les connexions del govern britànic amb Beijing no són noves. El mateix Rishi Sunak, promocionat pel Fòrum Econòmic Mundial (WEF), fou considerat pel principal diari internacional del règim xinès com el candidat més propici arran de la seves posicions envers el país asiàtic.