L’excés de mortalitat a Catalunya des de començament d’any fins ara ja supera el total de 2021

by Redacció

Segons l’última actualització del Sistema de Monitorització de la Mortalitat Diària (MoMo), s’estima que Catalunya deixa enrere juliol amb 1.187 defuncions mensuals per damunt de les previstes. La mateixa eina estadística, desenvolupada per l’Instituto de Salud Carlos III, considera que la temperatura és la causa en solament 183 d’aquests casos.

Des del punt de vista anual, la sobremortalitat detectada a casa nostra durant els set primers mesos de 2022 ja supera el còmput total de l’any passat. L’evolució de l’excés de mortalitat al conjunt de l’Estat experimenta una tendència anàloga.

Tot i l’obstinació mediàtica per a centrar l’atenció en el factor climàtic, dels gairebé onze mil morts que excel·leixen els esperats al juliol arreu d’Espanya, l’onada de calor només n’explicaria poc més de dos mil. A Catalunya, la incidència de les temperatures extremes en relació amb aquest fenomen és inferior al 15% sobre la dada global.

Així doncs, mancaria que les autoritats oferissin explicacions respecte del 85% d’aquest volum excessiu de defuncions que ve estimant-se de forma sostinguda. Pel que fa a la periodicitat anual, la sobremortalitat de 2022 observada a escala estatal, també ha batut a hores d’ara la registrada al llarg dels dotze mesos de 2021.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM

Descobriu-ne més des de L'Alternatiu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint