L’Institut de Virologia de Wuhan s’assegurava de poder exigir la supressió d’evidències als laboratoris occidentals amb què col·laborava

by Redacció

L’US Right To Know (USRTK), organització nord-americana que promou la transparència en l’àmbit de la salut pública, ha publicat un significatiu acord legal subscrit entre l’Institut de Virologia de Wuhan i el Laboratori Nacional de Galveston de la Branca Mèdica de la Universitat de Texas. Ambdós centres són considerats de màxima seguretat, a causa del risc biològic inherent a les investigacions que duen a terme.

En el marc de la col·laboració mantinguda, s’hi establia un deure general de confidencialitat respecte de la totalitat de la informació vinculada als projectes compartits. Tot i tractar-se d’un compromís habitual en aquest tipus de relacions, estava acompanyat d’una clàusula que anava més enllà. L’ens xinès imposava a l’altra part l’obligació de destruir arxius, materials i equips, en cas de sol·licitar-ho.

Es tracta d’instal·lacions on s’experimenta amb agents biològics perillosos, incloent-hi patògens pertanyents a la família dels coronavirus. El mateix biolaboratori de Wuhan, ciutat considerada com a l’epicentre de la pandèmia de la Covid-19, acull des de fa anys investigacions sobre el SARS, en què s’utilitzen exemplars de rat-penats.

Aquest dret d’exigir la destrucció de les evidències relatives als estudis objecte de la cooperació, que fins i tot impossibilitava l’altre soci conservar-ne cap còpia de seguretat, és contrari a la normativa de transparència dels Estats Units. El laboratori de Texas, que compta finançament públic, no estaria en condicions de garantir l’adequat accés a la informació pública, protegit per la legislació nord-americana.

Al mateix temps, l’eliminació dels registres obstrueix la necessària fiscalització d’activitats potencialment devastadores per a la salut humana. L’origen del SARS-CoV-2 continua sent controvertit, més encara quan les institucions sota sospita s’esforcen per a no deixar rastre d’una traçabilitat que les podria comprometre.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM