Els dèficits d’eficàcia i seguretat de la vacuna de Pfizer/BioNTech obliguen el fabricant a advertir els inversors de projeccions futures desfavorables

by Redacció

Sota el nom de Comirnaty, la vacuna contra la Covid-19 nascuda de l’aliança entre Pfizer i BioNTech és una de les tres més utilitzades arreu del planeta. L’acompanyen al podi les desenvolupades per Oxford-AstraZeneca i Moderna. L’abast global de la campanya de vacunació ha disparat el valor de mercat d’aquestes corporacions.

En el cas de BioNTech, la companyia alemanya ha experimentat un creixement estratosfèric a tots nivells arran de la pandèmia del SARS-CoV-2. L’any 2020 el seu valor en borsa es quadruplicà, passant dels 4.600 milions de dòlars als 21.000 milions. El 2021 seria igualment prolífic, tancant l’exercici amb beneficis que superaven els quinze mil milions d’euros.

L’autorització obtinguda per part dels reguladors per a comercialitzar Comirnaty, les comandes massives provinents de les grans economies, l’exempció de responsabilitat i, cal dir-ho, la coerció més o menys intensa sobre la ciutadania per a vacunar-se, inflaren els estats financers de BioNTech. Aquest conjunt de variables propulsaren la biotecnològica, que ara ha de fer front a les conseqüències de vincular el seu destí a fenòmens circumstancials externs.

Així ho certifica l’informe anual que la companyia ha traslladat als inversos nord-americans. A l’apartat dedicat als riscos que poden afectar els resultats empresarials futurs, es descriu la dependència crítica respecte de les vendes de la vacuna contra la Covid-19. És significatiu que la incertesa no sigui fruit d’una menor percepció general entorn de l’amenaça del coronavirus, sinó dels dubtes existents respecte de les propietats del fàrmac de Pfizer-BioNTech.

En aquest sentit, l’alemanya reconeix expressament que “és possible que no puguem demostrar prou eficàcia o seguretat de la nostra vacuna”. El producte, basat en tecnologia d’ARN missatger, s’ha situat molt per sota de les expectatives generades. No tan sols es mostra incapaç de convèncer de la seva efectivitat contra el coronavirus, sinó que el volum d’esdeveniments adversos reportats excedeix de llarg les estimacions més negatives.

L’escurçament de terminis durant el procés de desenvolupament, propiciat per la situació d’urgència, va fer possible l’obtenció de l’aprovació de les autoritats, quan els assajos clínics encara no havien conclòs. Així excusa BioNTech al seu informe per a accionistes el fet que els efectes adversos sobrevinguts i no prevists a l’inici, puguin impedir l’autorització definitiva de la vacuna. La corporació averteix els inversors d’un horitzó poc optimista, al mateix temps que revela implícitament que el conjunt de la població ha format part dels assajos clínics de la indústria farmacèutica. Sector que ha convertit la malaltia en un suculent negoci.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM