Les portes giratòries que connecten Pfizer, la Casa Blanca, Silicon Valley i la fundació de Bill Gates

by Redacció

El setembre de 2021, Joe Biden designava els membres que integrarien el Consell d’Assessors del President sobre Ciència i Tecnologia (PCAST). Es tracta d’una unitat d’especialistes en diferents àrees encarregada de recomanar directament al president nord-americà polítiques en l’àmbit de la ciència, la tecnologia i la innovació.

Entre els noms anunciats pel govern federal, apareixia el de la Dra. Sue Desmond-Hellmann, oncòloga i experta en biotecnologia. Els deu anys immediatament anteriors al seu nomenament per part de la Casa Blanca, la carrera de la doctora ha estat vinculada a les organitzacions que més han influït en la gestió global de la pandèmia provacada pel SARS-CoV-2.

De 2009 a 2014, Desmond-Hellmann ocupà el càrrec de rectora de la Universitat de Califòrnia a San Francisco (UCSF). Durant l’època en què exercí aquesta tasca va haver de fer front a les delicades informacions que revelaven que l’oncòloga posseïa accions d’Altria Group, una de les principals corporacions de la indústria tabaquera.

Coincidint amb la fi de l’etapa al capdavant de la institució acadèmica, la investigadora es convertí en directora executiva de la Fundació Bill i Melinda Gates. La controvertida entitat impulsada pel fundador de Microsoft ostenta una influència decisiva sobre l’Organització Mundial de la Salut (OMS), figurant com a principal contribuent privat de l’organisme supranacional.

L’abril de 2020, Desmond-Hellmann s’incorporà al consell d’administració del gegant farmacèutic Pfizer, desenvolupant tasques d’assessorament en temes de governança i sostenibilitat, i participant del comitè de ciència i tecnologia del laboratori. Malgrat les ombres presents a l’historial del laboratori, els organismes reguladors autoritzaren per la via d’urgència la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la companyia nord-americana i permetent-li obtenir beneficis extraordinaris.

Tot i les responsabilitats que ha assumit, el currículum de la doctora també la situa com a membre de la junta directiva de Facebook, de 2013 a 2019. L’empresa de Zuckerberg ha utilitzat el notable poder que disposa sobre el control de la informació per a silenciar continguts que poguessin perjudicar la narrativa pandèmica dominant. Amb la recent designació com a assessora de Biden, Desmond-Hellmann ha completat la participació en la totalitat de fronts des d’on s’han mogut els fils del món els darrers anys.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM