Israel destaca com a principal promotor de les CBDC, que acabarien amb l’efectiu i la privacitat

by Redacció

Un informe del passat mes de juny, elaborat conjuntament pel sotsgovernador del Banc d’Israel i el director de projectes sobre CBDC de l’organisme, revela una clara aposta per la implantació a mitjà termini d’un sistema de moneda digital.

El document descriu quins són els avantatges més notoris que suposaria el fet que Israel posés en marxa l’emissió de la seva pròpia CBDC (les sigles angleses de Moneda Digital de Banc Central).

Segons els autors, aquestes fortaleses del futur “shekel digital” tenen a veure, sobretot, amb l’assoliment d’una major eficiència global, l’harmonització respecte de l’economia digital i la millora de la competitivitat del mercat de divises.

D’aquesta manera, el Banc d’Israel es posiciona clarament a favor d’adoptar un nou sistema monetari, tot i que deixa clar que és necessari que els principals socis comercials del país l’acompanyin en la transició.

Malgrat que el memoràndum esmenta la qüestió relacionada amb els riscs que comporta sobre la privacitat, els seus responsables aborden la controvèrsia amb una calculada ambigüitat.

Així doncs, es manté l’amenaça de pèrdua del dret a la privacitat de la ciutadania, que es materialitzaria amb la desaparició definitiva dels diners físics i la substitució per una moneda digital, capaç de rastrejar la totalitat de les transaccions.

En paral·lel, la implementació de CBDC aplanaria el camí de la imposició posterior d’un model de “crèdit social” a l’estil xinès. El monitoratge a temps real i el tractament centralitzat de dades a gran escala deixen la llibertat financera i comercial de l’individu a l’empara de l’autoritat de torn.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM