TV3 cerca normalitzar l’increment d’afeccions cardíaques dedicant ‘La Marató’ d’enguany a les malalties cardiovasculars

by Redacció

D’un temps ençà pot constatar-se un augment d’estudis acadèmics, campanyes institucionals i notícies de premsa que tenen per objecte les afeccions cardíaques. Aquesta sobtada atenció, curiosament despertada de forma coordinada, trasllada a la ciutadania la percepció que som davant d’un problema de salut a l’alça.

Sense ànim de ser exhaustius, pot situar-se temporalment l’esclat d’aquesta major preocupació mediàtica a partir de la segona meitat del 2021. Des de llavors és innegable la intensificació de la presència de contingut relacionat amb els problemes de cor als mitjans de comunicació convencionals.

S’hi poden identificar dues grans tendències compartides. Per una banda, l’advertència de l’afectació a franges d’edat cada cop més joves i, per l’altra, la vinculació a fenòmens ambientals, a priori inesperats, com la contaminació o el canvi climàtic.

Sigui per l’increment de la informació generada, l’aparició d’incidents que involucren figures de rellevància pública o la incidència sobre l’entorn social particular, l’historial de cerques agregades a través de Google confirma que l’interès entre els internautes catalans en relació amb aquesta qüestió es dispara d’ençà de mitjans de l’any passat:

En paral·lel, sorgiren publicacions que assenyalaven l’insòlit excés de mortalitat detectat el 2021 arreu de l’estat espanyol. Les dades oficials de defuncions registrades, no causades per complicacions derivades de la Covid-19, superaven amb escreix les estimades en aquest període. Ara per ara, les administracions encara no n’han ofert cap explicació.

A Catalunya, els responsables de La Marató de TV3 han anunciat recentment que la temàtica d’enguany girarà al voltant de les malalties cardiovasculars. D’acord amb l’anunci de la CCMA, “la sensibilització i la divulgació sobre la salut cardiovascular, juntament amb l’impuls de la recerca científica, seran els objectius de la 31a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio”.

La dimensió que té a tots nivells aquest espai audiovisual celebrat anualment, suposarà una dedicació permanent al conjunt de la graella dels nostres mitjans públics. Fins al pròxim 18 de desembre, jornada que acollirà l’esdeveniment, pot preveure’s que s’abordaran els problemes de salut cardiovascular, així com les seves derivades. Des de causes fins a factors de risc, passant per les malalties que s’hi deriven, com l’angina de pit, l’infart de miocardi o l’ictus.

Els articles publicats per l’ISGlobal, pocs dies abans de l’anunci de La Marató, ens proporcionen algunes pistes respecte de l’enfocament en duran a terme. El think tank més influent a Catalunya en l’àmbit de la salut pública associava el mes passat cardiopaties i ictus isquèmics als efectes del trànsit rodat, característic dels grans nuclis urbans.

Tenint en compte aquests antecedents, tot indica que La Marató evitarà qualsevol menció a les vacunes contra la Covid-19. Malgrat l’administració d’aquests fàrmacs sobre la gran majoria de la població, l’existència de rigorosos estudis que els vinculen a l’augment d’afeccions cardíaques i la suspensió de campanyes de vacunació arreu del món a causa d’aquestes evidències, res fa pensar que a TV3 ho incloguin dins les anàlisis que en formularan.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM