La justícia invalida el ‘passaport covid’ basc

by Redacció

L’intent del govern d’Urkullu per implantar el passaport sanitari al sector hostaler ha estat avortat pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc. L’administració autonòmica havia sol·licitat l’autorització judicial per a poder adoptar la controvertida mesura, adreçada a limitar la vida social dels no-vacunats.

El pla pretenia fer obligatòria la presentació del ‘passaport covid’ per a accedir a establiments de restauració amb un aforament superior a cinquanta persones. La restricció incloïa també locals d’oci nocturn, com discoteques o bars musicals.

L’evident afectació sobre drets fonamentals que comportava, exigia l’autorització prèvia del TSJ. La resolució dictada pel tribunal considera la mesura insuficientment justificada. A parer dels magistrats, no se superaria el judici de proporcionalitat, necessari per a l’adopció d’una decisió tan dràstica. Per una banda, la situació hospitalària actual no permet emparar-la i, per l’altra, la projecció d’aplicar-se unànimement a la totalitat del territori evidència la manca de vinculació respecte del grau de la incidència de la malaltia, geogràficament divers.

Segons recull la resolució, la proposta del govern basc no resulta adequada des d’una perspectiva epidemiològica, ja que el ‘certificat covid’ no s’aplicaria sobre els menors de 12 anys, un segment de la població especialment contagiós d’acord amb els arguments esgrimits a la mateixa memòria presentada per la Lehendakaritza. A la pràctica, també en quedarien exceptuats els treballadors dels establiments afectats.

Aquest és un dels motius que l’òrgan jurisdiccional ha posat en relleu per a no atorgar el seu aval, perquè l’exoneració dels anteriors col·lectius de disposar del ‘passaport covid’ desvirtuaria el propòsit sanitari de la mesura. En definitiva, els perjudicis generats en termes d’intimitat i igualtat superen els suposats beneficis en relació amb la salut pública invocats per l’executiu autonòmic. Es consideren igualment injustificadament lesionats altres drets fonamentals, com la llibertat ambulatòria i el lliure desenvolupament de la personalitat.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM