La fortuna de George Soros es dispara fruit de la guerra a Ucraïna que prèviament va promoure

by Redacció

Mentre que el tràgic enfrontament armat que té lloc a l’est d’Europa segueix sense oferir un clar vencedor entre els contendents directament implicats, lluny del front apareixen potències, corporacions i personalitats que s’estan enriquint notablement gràcies al conflicte ucraïnès.

És el cas del multimilionari George Soros, que ha vist com el seu patrimoni s’engreixava de manera desorbitada arran de la disputa bèl·lica entre Ucraïna i Rússia, que a hores d’ara ja ha deixat desenes de milers de morts i milions de refugiats.

Al marge del cost humà sobre el terreny, la principal conseqüència derivada d’aquesta situació és de caràcter econòmic. A la resta del planeta i especialment a Europa, la ciutadania percep al seu dia a dia els efectes de la profunda reestructuració del sistema energètic mundial que s’està produint.

Tant les sancions de Brussel·les contra Moscou, com les pressions sobre els governs centreeuropeus perquè redueixin les importacions de Rússia, han permès que els Estats Units cobreixin la demanda europea de gas, prèviament satisfeta per un país avui estigmatitzat.

L’augment de les exportacions nord-americanes s’està traduint en beneficis extraordinaris per a les companyies dedicades al negoci gasístic. Aquestes empreses representen una part fonamental de la cartera de la Soros Fund Management LLC, societat de gestió d’inversions a través de la que opera als mercants financers el magnat d’origen hongarès.

Dins la diversificada cartera de George Soros, les accions que posseeix en el sector de l’energia han esdevingut de les més rendibles des de principi d’any. L’especulador ha obtingut guanys significatius de corporacions com Kinder Morgan, una de les més importants en la gestió d’infraestructures gasístiques als Estats Units i de la qual n’ostenta mig milió de títols.

No obstant això, la companyia que li ha reportat majors alegries és Energy Transfer LP, que també ocupa un lloc destacat al fons d’inversió de Soros. D’ençà de l’esclat del conflicte a Ucraïna, les accions d’aquesta empresa s’han revaloritzat entorn d’un 50%, convertint-se de llarg en una de les seves operacions més exitoses.

L’activitat predominant d’Energy Transfer està relacionada amb el transport de gas natural liquat, font d’energia amb què els Estats Units estan substituint gradualment Rússia en el subministrament a Europa.

Energy Transfer compta amb antecedents penals als Estats Units per la seva responsabilitat en un incident de contaminació permanent sobre aigua potable, aiguamolls i vies fluvials a l’estat de Pensilvània fa menys de cinc anys. Uns fets que contradiuen el relat que atribueix al denominat filàntrop un elevat compromís mediambiental.

Soros també invertí oportunament en Enterprise Products Partners LP, Williams Companies Inc. i Western Midstream Partners LP, dedicades igualment al transport i l’emmagatzematge de GNL. El valor borsari de totes tres ha crescut a un ritme d’entre el 15 i el 25% durant el darrer mig any.

Així doncs, la fortuna de George Soros s’ha disparat des de l’inici de l’operació militar russa a Ucraïna. Aquest estiu, el portal financer Bloomberg situava en mil milions de dòlars els guanys anuals nets obtinguts pel magnat en els primers sis mesos de 2022, marcats inequívocament per la guerra.

Es dona el cas que Soros, així com les organitzacions que finança, tingueren un paper fonamental en els convulsos successos polítics viscuts a Ucraïna el 2014. Són precisament els esdeveniments ocorreguts aquell any els que han desembocat en la contesa bèl·lica de l’actualitat.

Alhora, l’especulador ha condicionat la resposta de Brussel·les envers Moscou, servint-se de la rellevant influència que gaudeix al si de les institucions de la Unió. Amb tot, les dramàtiques circumstàncies que travessa Europa, que han tingut com a últim episodi el greu sabotatge dels gasoductes Nord Stream, estan redundant en lucratives prebendes per als seus instigadors.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM

Descobriu-ne més des de L'Alternatiu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint