Verificat i altres mitjans autoerigits com a “validadors informatius” demanen a YouTube que intensifiqui la censura

by Redacció

En una carta oberta adreçada a la CEO de YouTube, fins a una vuitantena de portals que s’autoatribueixen el paper de verificadors de fets, reclamen que la plataforma per a compartir vídeos endureixi la política de control sobre el contingut que publiquen els usuaris. Entre els signants hi apareix Verificat, organització amb seu a Barcelona i patrocinada per George Soros.

Al text, donat a conèixer aquest mes de gener, es reclama a la companyia de Google un major esforç a l’hora d’eliminar publicacions que s’allunyin del relat oficialista. Tot i que des de finals del passat setembre YouTube ha endurit les pràctiques de bloqueig sobre missatges crítics amb la gestió sanitària imperant a Occident, no sembla suficient per als autors de la missiva.

Precisament, el context pandèmic els serveix per a advertir d’un suposat creixement d’allò que en qualifiquen de “desinformació”. En realitat, pretenen silenciar qualsevol rastre de pluralisme informatiu, de la mateixa manera que els mitjans convencionals han defugit de plantejar un autèntic debat científic per a enfocar la crisi sanitària.

Al·leguen, per altra banda, que a través de les xarxes socials es pogueren difondre les sospites de frau electoral al voltant de les eleccions presidencials de 2020 als Estats Units. Una qüestió encara controvertida i que segueix ocupant l’agenda de diversos representants electes al Congrés i el Senat nord-americans.

Segons els fact-checkers, “els vídeos de YouTube que donen suport a la narrativa del ‘frau’ es van veure més de 33 milions de vegades“. És a dir, temen el sol fet que informació alternativa pugui arribar a la gent. Una posició paternalista que nega la capacitat dels ciutadans per a discernir per si mateixos i crear-se una opinió pròpia. En el cas que s’apliquessin les mesures proposades a la carta, Internet perdria definitivament aquella ànima de llibertat, creativitat i horitzontalitat que empoderaven l’individu.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM