Sotmetre les restriccions sanitàries a l’aval dels tribunals també va ser inconstitucional

by Redacció

Aquest dijous s’ha conegut la decisió del Tribunal Constitucional en relació amb l’exigència de sotmetre a autorització judicial les mesures adoptades per les comunitats autònomes que limitessin drets fonamentals. El Ple s’ha inclinat majoritàriament a favor de declarar la inconstitucionalitat de la norma que així ho establia.

En conseqüència, queden anul·lades les disposicions legals que des de setembre de 2020 atribuïen als Tribunals Superiors de Justícia la competència per a ratificar restriccions com l’exigència del passaport sanitari o la imposició de tocs de queda, aprovades per les administracions autonòmiques.

El TC considera que l’assignació d’aquesta facultat a la Justícia és contrària a la distribució de funcions configurada constitucionalment. D’aquesta manera, es vulnerà el principi de separació de poders consagrat a la Carta Magna, adjudicant al poder judicial potestats pròpies i exclusives de l’executiu.

En definitiva, les nombroses decisions que van deixar en suspens drets elementals i llibertats públiques de la ciutadania s’empararen en preceptes legals il·lícits. La resolució retreu que, entre els efectes de la norma declarada inconstitucional, destacava la limitació en la rendició de comptes per part de l’executiu.

La sentència s’afegeix als pronunciaments anteriors del Tribunal Constitucional que ja varen tombar les dues declaracions d’estat d’alarma del govern espanyol. Més enllà de la manca de circumstàncies excepcionals que justifiquessin la mesura, la majoria dels magistrats també qüestionà aleshores la delegació a les comunitats autònomes de la capacitat de restringir drets fonamentals.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM