Surten a la llum documents que revelen l’estreta aliança entre autoritats i plataformes digitals per a censurar contingut sobre la Covid-19

by Redacció

Aquesta setmana s’han publicat prop de tres-cents fulls de documents que permeten copsar el grau de coordinació que s’establí entre les administracions i els gegants tecnològics a l’hora de controlar la informació durant la pandèmia.

Són els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units els que han hagut d’entregar els comprometedors arxius a l’entitat America First Legal (AFL), després que aquesta agrupació cívica els sol·licités en virtut de la llei de llibertat d’informació.

La documentació exposada inclou nombroses comunicacions internes que posen de manifest l’obstinació de les autoritats públiques per a imposar la narrativa relativa a la Covid-19 i a les vacunes.

Per a aconseguir-ho, els CDC s’aliaren amb els operadors digitals més populars, com Twitter, Google o Facebook. D’aquesta manera, s’establiren dinàmiques de col·laboració permanent per a assenyalar i bloquejar continguts que qüestionessin el discurs oficial, aprofitant l’elevada quota de mercat ostentada per les grans plataformes.

Entre les controvertides actuacions posades al descobert i perpetrades per funcionaris, apareix l’enviament als responsables de Twitter de missatges d’usuaris que eren qualificats “d’informació errònia”.

S’enviaven igualment enllaços a Facebook perquè s’etiquetessin com a falses determinades publicacions. Pel que fa a Google, els CDC demanaren al cercador que afavorís el seu propi contingut i, al mateix temps, penalitzés el que pogués contradir-lo.

Així doncs, els governs han promogut la censura i l’atac contra la pluralitat informativa, servint-se de la influència de les corporacions tecnològiques, que poden emparar-se en la llibertat d’empresa per a fixar les seves polítiques de contingut i silenciar veus crítiques amb el relat dominant.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM

Descobriu-ne més des de L'Alternatiu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint