Tal com hem exposat les darreres setmanes, les conseqüències de les decisions adoptades per les autoritats catalanes al si de les residències per a gent gran, durant els primers mesos de la pandèmia, resulten massa esgarrifoses per a restar-ne impunes. Una de cada tres morts atribuïdes a la Covid-19 a Catalunya correspon a residents d’aquest tipus d’establiments. Tanmateix, no es tracta d’una política endegada exclusivament a casa nostra.
Malgrat que a l’Estat espanyol el gruix de competències en les matèries de salut i serveis socials ha estat assumit per les administracions autonòmiques, les estratègies regionals que s’aplicaren a partir de març de 2020 a l’hora de gestionar la situació dels centres geriàtrics, foren extraordinàriament concordants. Tampoc en diferiren en el desenllaç: tracte inhumà, abandonament i medicació letal.
Però la cosa no queda aquí. Les vulneracions de drets practicades en residències per a ancians s’estengueren a molts altres indrets del planeta. Als Estats Units, davant l’exorbitant nombre defuncions ocorregudes als geriàtrics a Nova York, el govern de l’estat optà per ocultar-ne la meitat. Mentrestant, a Anglaterra es produïren més de vint mil morts dins de residències situades en aquest territori, únicament entre els mesos de març i juny de 2020.
El govern britànic impulsà mesures similars a les que s’implantaren a Catalunya. Els protocols desplegats impedien el trasllat de residents malalts a centres hospitalaris i s’hi fomentava l’administració de potents sedants com el midazolam, tal com establí també la Conselleria de Salut de la Generalitat.
En aquell període, el màxim responsable al Regne Unit en matèria de salut pública era l’aleshores ministre Matt Hancock. Tot i el mortífer balanç de la seva gestió, l’exministre continua dins la política activa. I no només això, sinó que en l’actualitat l’impulsor de la tragèdia viscuda a les residències angleses es troba plenament dedicat a promoure la legalització de l’eutanàsia al país. Una coincidència insuportablement sinistra.
For 50 years, we've had a legal choice over who to love. For a decade, we've had a legal choice over who we can marry. I'm calling for a Parliamentary inquiry & free vote on assisted dying.
— Matt Hancock (@MattHancock) August 16, 2022
Read my piece with my constituent, David Minns, in The Express👇https://t.co/ZLgoel57lg pic.twitter.com/T3S7uhz8W0