L’autèntica essència dels verificadors del règim és exercir de jutge i part

by Redacció

L’hostilitat dels mitjans que s’autoproclamen “verificadors informatius” envers la pluralitat informativa resulta tan exacerbada que no toleren ni tan sols els anecdòtics espais on, en comptades ocasions, es qüestiona la narrativa oficial. Per molt insignificant que resulti aquesta quota dins el panorama comunicatiu de masses, els provoca una furibunda reacció que els porta a perdre els papers i exposar la seva veritable cara.

És el cas d’una de les redactores de Verificat que, davant la intervenció en un frívol programa de televisió d’un convidat que no participava de la moda de l’alarmisme climàtic, fou incapaç de contenir la seva colèrica intransigència. A través de Twitter, la periodista exigia que s’impedís al públic l’opció d’escoltar cap veu que no concordi amb el discurs dominant, encara que provingui d’un expert en climatologia, com en aquest cas.

La sèrie de missatges emesos dinamiten la pretesa funció de validadors informatius, que s’atribueixen a si mateixos aquesta mena de portals. Es posa de manifest l’intent de promoure la por social i la irracional histèria climàtica, que paralitzen la ciutadana i faciliten la imposició de polítiques lliberticides. Alhora, es percep el seu rebuig a tot debat, demostrant un dogmatisme incompatible amb el mètode científic.

Finalment, deixa al descobert la seva posició militant en un assumpte en el qual es presenta com a fact-checker. Defineix de “lluita” la qüestió climàtica, desacreditant per complet la presumpta neutralitat amb què Verificat assegura fonamentar la seva feina. Una metodologia esbiaixada pels apriorismes ideològics radicals que acompanyen els membres de la redacció, que no cercaran la veracitat dels fets, sinó recopilar dades, fonts i experts que puguin confirmar els propis postulats preexistents.

Si bé al web de Verificat es desvincula el mitjà d’eventuals opinions formulades pels col·laboradors a títol individual, no pot invocar-se com a pretext per a desvincular-se del cas que ens ocupa. La redactora es presenta com a fact-checker climàtica d’aquest portal i relaciona les seves manifestacions amb l’activitat professional que desenvolupa. A més a més, el grau de neutralitat exigible ha de ser més alt, precisament, en aquells que actors que s’arroguen el paper d’àrbitres.

Tanmateix, no sorprèn que a Verificat prevalgui l’activisme per damunt de la vocació periodística genuïna. Només cal parar atenció a la identitat del seu patrocinador principal: és la fortuna de George Soros la que paga les factures i les nòmines de la casa. El mateix magnat es dedica a lliurar la guerra cultural i perseguir objectius polítics arreu del món, valent-se de tota mena d’entitats pantalla que, sobre el paper, treballen per causes humanitàries.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM

Descobriu-ne més des de L'Alternatiu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint